26 2021.01.01 2021.06.29 2021.06.30 Amenoum O prodaji magle. general magla, glupost, prevaranti Kompletna Relativnost Maglioničari Uvod Uvijek sam bio osjetljiv na laži, a ovdje ću nešto reći o prodavačima znanstvene istine koja to nije, uz primjer prodavača isplative fuzije. Pri tome neću tvrditi da je ona nemoguća, naprotiv, ona jest moguća, samo pokazati kako je gotovo nemoguće da su oni koji fuziju pokušavaju prodati kao dovoljno samo-održivu (isplativu) uistinu postigli isplativu fuziju (barem dok netko ne ostvari istu onako kako vjerujem da uistinu radi Sunce - razlikom u momentu, tj. mješavinom tople i hladne energije). Hladna materija Hladna fuzija ili LENR (Low Energy Nuclear Reactions) kako se u novo vrijeme naziva je proces kojim se ostvaruje fuzija atoma jednog ili više različitih elemenata u atome težeg elementa uz ekstremno mali utrošak energije (relativno na visokoenergetsku, klasičnu fuziju), obično s ciljem ekstrakcije više energije nego što je [od strane čovjeka] uloženo u sam proces. Neki tvrde i prodaju priče kako su ostvarili isplativu hladnu fuziju, no proces isplative hladne fuzije je neobjašnjiv po trenutno općeprihvaćenim zakonima fizike - mada se mnogi to ne usude priznati.
Termin hladna fuzija možda i nije primjeren za ovakve reakcije, jer iako se radi o manjim energijama od termonuklearne fuzije, lokalizirano velike temperature su moguće.
Budući da postignuće isplative hladne fuzije automatski povlači novu fiziku (CR), svako teoretsko ili eksperimentalno otkriće takvog procesa bilo bi nesumnjivo epohalno. I tu se zapravo da iščitati da isplativa hladna fuzija do sada nije otkrivena. Onaj tko otkrije takav proces napravio bi, generalno, jedno od slijedećega: Osvrnut ću se na slučaj g. Rossi-ja i njegov reaktor (tzv. E-cat) kojeg prodaje već desetak godina ako ne i više, jer radi se o tipičnom primjeru prodavača magle. Dizajn reaktora i goriva gospodin nikad nije otkrio. Prodaju licence je ugovorio, no kada je kompanija utvrdila da reaktor ne radi, on se počeo s njima naganjati na sudu.
Pa koja kompanija ne bi iskazala interes za potencijalnu multi-milijardersku zaradu? Ne čudi da je kompanija više godina pokušavala nešto izvući iz toga, ali reaktor jednostavno nije radio. Pokušaji g. Rossi-ja da diskreditira kompaniju su jalovi, ali s jasnim ciljem - održavanja prodaje magle na životu. No nije Rossi jedini prevarant. Za mene je svatko tko kopira prirodu, a onda traži novce za patent, prevarant. A kada se tuži za povredu patenta bez da se Zemlji išta vratilo natrag onda je to teško licemjerje.
Po navodima, reaktor spaja vodik sa niklom u bakar, no na izlazu se bakar pojavljuje u obliku izotopa koji se pojavljuje i u prirodi. Dakle, nije se čak ni potrudio da u gorivo podmetne radioaktivni bakar, što bi pak dalo više kredibiliteta nuklearnim reakcijama. Čovjek okružen maglom, ako nije gorila, onda je obično prodavač magle - maglioničar. Pa onom tko je dugo u magli, a nije gorila, obično nije ni za vjerovati. Onda je u jednom trenutku g. Rossi počeo predviđati kako bi netko uskoro mogao otkriti recept za proizvodnju njegovog nuklearnog goriva. Nekim čudom se to uskoro i dogodilo pa je recept i objavljen a onaj tko ga je objavio potvrđuje tvrdnje g. Rossi-ja o ostvarenoj fuziji, ističući kako g. Rossi ne može biti lažov. Pogled na recept izaziva doživljaj ekvivalentan pogledu na recept za kolače, uz crvenu napomenu da bi se mogli strašno ozlijediti ako pokušate zaista to čudo i ispeći. Ovdje je samo umjesto brašna, jaja, vode i šećera ubačen nikal, litij, aluminij i vodik. Malo se to sve pomiješa, malo grije više pa manje i sve to na atmosferskom tlaku pa se onda nekom čarolijom nikal spoji s vodikom i dobije se bakar. Ovdje bi čarolija bila odlična stvar, no da se ona uistinu dogodila bila bi propisno dokumentirana i analizirana. No ovdje je, valjda od silnog uzbuđenja, autor potrošio pet minuta ne bi li sastavio i objavio recept - jer tko mu ne bi povjerovao kad vidi koliko je sam uzbuđen oko toga.. Ili nije. Ne bi se čudio da je recept izvađen iz Newton-ove alkemičarske knjižnice. No za razliku od ovakvih lijenčina Newton je radio pokuse s ciljem otkrivanja istine, a ne brze i lake zarade. On ne bi rado ni uspješne pokuse prodavao, a kamoli one koji ne rade.
Da je moguće postići fuziju alkemijom, onda bi to već postigao Newton. Naravno, i ja sam napravio par takvih eksperimenata, no materija je za takvu fuziju i dalje nezainteresirana.
Nijedan pravi znanstvenik nije prvenstveno prodavač, pa makar imao i diplomu. Nada umire posljednja, ali samo ako uistinu i postoji Prodavači magle se ne nadaju novoj fizici, nadaju se magli, a nada da će uspjeti prodati maglu očito jednako teško blijedi. Bez teoretske pozadine, niskoenergetska fuzija je alkemija. Na nju, kao i pokušaje isplative tople fuzije, u osobnom slučaju, gledam kao preteču (precursor) otkrića uistinu isplative fuzije, one koja nije ni isključivo hladna ni isključivo topla.

Reference